
SITUATION 1: In the third inning, 
Team A’s pitcher slides the pivot foot 
forward past the pitching plate pushing 
off to start the pitch from a place other 
than the pitching plate. RULING: Illegal 
pitch. The pitcher must start the pitch 
and push forward from the pitching 
plate. (6-1-2c)

SITUATION 2: As Team A takes the 
field, Team A’s pitcher (a) takes a hand-
ful of dirt then drops it and does not wipe 
the hand prior to contacting the ball, (b) 
touches a towel in the back pocket that 
contains an approved drying agent and 
does not wipe the hand prior to contact-
ing the ball, (c) takes a handful of dirt 
and begins to rub the dirt onto the ball, 
(d) takes the ball and begins rubbing it 
into the dirt. RULING: Legal in (a) and 
(b). Dirt is not a foreign substance and 
does not have to be removed from the 
hand prior to contacting the ball. Ap-
proved drying agents are allowed under 
the supervision and control of the um-
pire and are not required to be wiped off 
prior to contacting the ball. Once a towel 
with a drying agent has been removed 
from its packaging to be used in a game, 
it is very difficult to verify what materi-
al the towel is infused with. This drying 
agent should be allowed unless it is de-
termined that the material on the towel 
is transferring to or discoloring the ball. 
If material is transferred to the ball or if 
the ball becomes discolored, the umpire 
should have this towel removed for the 
remainder of the game. Illegal in (c) and 
(d). In both of these cases, the player is 
defacing the ball by taking the dirt and 
rubbing it into the ball in (c) and rubbing 
the ball into the dirt in (d). In both cas-
es this action is not allowed. Although 
dirt is not a foreign substance and it is 
allowed to be used to dry the hand, it is 
not allowed to be used to deface the ball. 

SITUATION 3: During the fourth in-
ning, Team B’s shortstop (a) picks up 
the pitcher’s rosin bag and uses it to 
dry the hands, (b) is seen touching a 
towel with an approved drying agent 
in the back pocket. The umpire rules 
this is illegal as only the pitcher is al-
lowed to use drying agents. RULING: 
Incorrect ruling. Although the pitcher 
is typically the player who uses drying 
agents, any player is allowed to use 
these to dry a hand. The use by other 
players is enforced in the same way as 
for pitchers, if any material is trans-
ferred to the ball or the ball becomes 
discolored, they must discontinue use 
of the material. 

SITUATION 4: During the sixth in-
ning of a game, (a) a police chase has 
ended at a house across the street from 
the field with officers surrounding the 
house; (b) spectators are beginning 
to argue and it is escalating quickly 
and multiple spectators are becoming 
involved. In both cases, the umpire 
determines that conditions have be-
come unacceptable to continue play 
and calls (ends) the game. RULING: 
Correct ruling. Umpire jurisdiction is 
limited to the confines of the field of 
play. Items outside of the field of play, 
like spectator behavior or other ex-
ternal conditions, are monitored and 
controlled by event management. Ab-
sent a designated event manager, the 
home team’s head coach assumes this 
responsibility. Most situations never 
reach a level that would be considered 
dangerous or severe enough to cause a 
concern for participant safety. Howev-
er, if conditions become unacceptable 
for play due to spectator conduct, um-
pires have the authority to call (end) 
the contest.  Again, this is a very rare 
occurrence, and all attempts should 
be made to have event management 

control the situation prior to ending a 
contest. If the umpire determines that 
activities outside of the playing area 
have made it unacceptable to continue 
play, they should call (end) the game 
and have the student-athletes removed 
from these conditions. In accordance 
with Rule 4-2-3, state associations may 
adopt game-ending procedures to de-
termine how games called (ended) due 
to these conditions shall be completed. 
In lieu of these procedures, it is recom-
mended that Rule 4-2-2 is used to de-
termine the outcome of the game.  (4-2-
2, 4-2-3, 4-2-7)

SITUATION 5: During the first inning 
of a game, Team A’s coach points out 
that Team B’s batting helmets have the 
older NOCSAE stamp (see figures on 
the next page) and do not have the cur-
rent stamp shown in Figure 1-8. The 
umpire rules Team B is not allowed to 
use these helmets and can only use hel-
mets with the new stamp as shown in 
the current 2024 NFHS Softball Rules 
Book. RULING: Incorrect ruling.  Fig-
ures 1-8 and 1-9 were updated to reflect 
the current NOCSAE stamp. The only 
change in this new stamp is the word-
ing above the boxed area of the stamp. 
As long as the helmet has the correct 
helmet drawing (batting helmet shown 
in Figure 1-8 and catcher’s helmet 
shown in 1-9) and the words “Meets 
NOCSAE Standard” inside the boxed 
area of the stamp they are allowed to 
be used. In addition, they must comply 
with the other requirements for hel-
mets listed in 1-6 for batting helmets 
and 1-7 for catcher’s helmets.
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SITUATION 5:


