
SITUATION 1: Is the 10-foot circle 
in the center of the wrestling mat re-
quired? RULING: No, the 10-foot cir-
cle in the center of the wrestling mat is 
now optional. (2-1-3)

SITUATION 2: Can each team in a tour-
nament bring its own scales to weigh-in 
its contestants? RULING: No, the home 
management shall provide scales for 
weighing-in contestants. (2-4-1)

SITUATION 3: Is the referee required 
to meet with the head coaches before 
the start of a dual meet or tournament? 
RULING: Yes, the referee is required to 
meet with the coaches to verify that the 
team is groomed, properly equipped 
and ready to wrestle, including shoelac-
es being secured. In a dual meet, the ref-
eree also meets with the head coaches to 
explain to them about good sportsman-
ship throughout the contest. (3-1-4, 3-1-5)

SITUATION 4: Can a wrestler wearing 
tights remove one leg of the form-fitted 
tights? RULING: No, the form-fitted 
tights cannot be modified; both legs 
must be intact. (4-1-1a, b)

SITUATION 5: Can a tournament man-
ager or dual meet host create “blocked 
weights” for the contestants to use for 
competition? RULING: No, wrestlers 
must compete in the weight classification 
selected by their state association. (4-4-1)

SITUATION 6: Does awarding an 
escape require two points of contact 
of either wrestler or one point of con-
tact of both wrestlers to be inbounds? 
RULING: No, an escape can be award-
ed while one point of contact of either 
wrestler is inbounds. (5-10)

SITUATION 7: Can the referee award 
a five-point near fall? RULING: Yes, if 
the four-point near fall is earned and 
during the near-fall situation the de-
fensive wrestler is injured, indicates an 

injury or the defensive wrestler starts 
to bleed or the defensive wrestler com-
mits a violation. (5-11-2h, i)

SITUATION 8: Is a technical fall 
awarded when the pinning situation 
ends or at the conclusion of the near-fall 
criteria? RULING: The technical fall is 
awarded when near-fall criteria are no 
longer met. (5-11-4)

SITUATION 9: Does a point of contact 
have to bear weight? RULING: No, the 
point of contact may or may not bear 
the wrestler’s weight. (5-15-2)

SITUATION 10: Can a defensive wres-
tler be pinned while the shoulder or 
scapula are out of bounds? RULING: 
Yes, near-fall points or fall shall be 
earned while a point of contact of either 
wrestler is inbounds. (Rule 5-15-2c)

SITUATION 11: Can a reversal be 
awarded if either wrestler only has one 
foot inbounds? RULING: Yes, a rever-
sal at the edge of the mat can be award-
ed with one point of contact of either 
wrestler inbounds. (5-22-2)

SITUATION 12: If the wrestling mat 
doesn’t contain a 10-foot circle, can ei-
ther wrestler be called for stalling for 
not wrestling aggressively in the mid-
dle of the mat? RULING: Yes, each 
wrestler is required to make an honest 
attempt to stay in the center of the mat 
and wrestle aggressively. (5-24-1)

SITUATION 13: How many points 
will be awarded for a takedown at 
the edge of the mat? RULING: Three 
points will be awarded for each se-
cured takedown. (9-1-2)

SITUATION 14: If a wrestler presents 
written documentation as defined by 
the NFHS or respective state associa-
tion from an appropriate health-care 
professional stating that the wrestler 

can compete with the communicable 
condition as long as the condition is 
covered, is this acceptable? RULING: 
No, covering a communicable condi-
tion shall not be considered acceptable 
and does not make the wrestler eligible 
to participate. (4-2-3)

SITUATION 15: Can a wrestler accept 
a forfeit in one weight class and then 
wrestle a match one weight class above 
the wrestler’s scratch weight? RUL-
ING: A wrestler cannot accept a forfeit 
in one weight class and compete in an-
other class in the same meet. (1-4-5)

SITUATION 16: Are satellite weigh-ins 
permissible? RULING: No, contestants 
shall have the opportunity to weigh in, 
shoulder-to-shoulder for dual meets 
and tournaments. (4-5-1, 4-5-2)

SITUATION 17: Can a wrestler who 
properly reports for a weight class in 
a dual meet be withdrawn and used to 
wrestle at the next weight class? RUL-
ING: No, if Wrestler A  properly re-
ports to the scorer’s table in a dual meet 
and is withdrawn, Wrestler A would be 
disqualified from that dual meet. (5-8)

SITUATION 18: Who is responsible for 
the removal of a spectator who has been 
ejected by the referee? RULING: The 
home team administration is responsi-
ble to ensure the spectator is removed 
when directed by the referee. (5-30-3)

SITUATION 19: If one point of contact 
of either wrestler is inside or on the 
boundary line, can the referee stop the 
match? RULING: Yes, the referee can 
stop the match if there is no action at 
the edge of the mat. (5-15-3)

SITUATION 20: When can the referee 
use the referee’s time-out? RULING: 
The referee can use the referee time-out 
to address a situation not covered by 
any other time-out. (5-28-4)
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