
SITUATION 1: A1 enters the pole vault 
competition at 15 feet, 0 inches as the 
only competitor remaining and, there-
fore, receives one minute for the first 
attempt. A1 misses on the first attempt 
and receives three minutes to take a 
second, consecutive attempt. A1 clears 
15 feet, 0 inches on the second attempt, 
is now the winner and has five minutes 
for the next attempt. RULING: Correct 
procedure. COMMENT: Situation fol-
lows the chart listed in Rule 6-2. (6-2-2)

SITUATION 2: Four competitors re-
main in the pole vault at 16 feet, 0 inches. 
A1, B1 and C1 have all jumped at pre-
vious heights. D1 has just entered the 
competition. D1 receives two minutes 
for warm-up at the bar height change. 

All four competitors receive one minute 
for their attempts. The bar moves to 16 
feet, 6 inches and competitors A1 and 
D1 are the only two remaining compet-
itors. Each competitor receives three 
minutes for their attempts. RULING: 
Correct procedure. COMMENT: Situa-
tion follows the chart listed in Rule 6-2. 
Note that at any bar height, the time for 
all competitors remains the same until 
the next bar height is established or a 
clear winner is determined. In addition, 
a competitor who has passed three con-
secutive heights shall be granted two 
minutes of warm-up without the bar or 
bungee in place. Such warm-up shall 
occur at the change of the bar to the 
height at which the competitor enters 
the competition. (6-2-2, 6-8-7, 6-8-17)

SITUATION 3: While A1 is warming up 
for the shot put event, the event judge 
notices the athlete (a) has fingers taped 
together, (b) has tape on the fingers but 
all fingers can move independently, (c) 
has a wrist wrap that loops around the 
thumb, or (d) has a wrist wrap that con-
tains hard plastic piece to keep wrist 
stiff. In (a) and (d), the event judge asks 
the athlete to remove the tape and wrist 
wrap. RULING: Correct procedure. 
COMMENT: Athletes are permitted to 
apply tape to their fingers as long as they 
are not taped together, and all fingers 
can move independently. Wrist wraps 
are permitted that loop over the thumb 
provided they have no artificial aids in 
the wrap such as hard plastic pieces to 
keep the wrist stiff. (6-4-1)
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